A.J.B. Instrument koopt 'multitasker' van Traub

09-03-2015


A.J.B. Instrument koopt 'multitasker' van Traub

De toeleverancier van fijnmechanische componenten en subassemblies AJB Instrument uit Rozenburg heeft onlangs een TNL18-7B lang-/kortdraaiautomaat van het Duitse fabricaat Traub in gebruik genomen. De geavanceerde, multifunctionele machine - de eerste van dit type in de Benelux - wordt ingezet voor serieproductie van complexe onderdelen met korte cyclustijden.  De machine kan zeer gecompliceerde producten van met een diameter van 1 tot 20 mm en een lengte tot 200 mm bewerken.

Tot de technische highlights van de machine behoort de extra B-as waardoor de bovenste revolver, met aangedreven gereedschap, over 100° kan zwenken. Daardoor kunnen frees-, boor- en tapbewerkingen schuin worden uitgevoerd. Voor bewerkingen uit het hart komt de Y-as, met een bereik van 65 mm, in actie. De tegenspil met geïntegreerde gereedschaphouder aan de onderzijde is in drie assen positioneerbaar. Opvallend is ook de korte spaan-tot-spaantijd van 0,3 seconden. In enkele stappen kan de machine worden omgeschakeld van de lang- op kortdraaibewerkingen.

Met de zeven lineaire assen en drie rotatieassen kan de TNL18-7B worden ingezet voor seriematige productie van complexe onderdelen met gecombineerd draai- en freesbewerkingen, waarbij zeer korte cyclustijden haalbaar zijn. De machine past daarmee in het streven van AJB om zich verder te profileren als flexibele toeleverancier met korte doorlooptijden.

De aankoop past in een langjarig investeringsprogramma, dat van start ging met de overname in 2013 van het bedrijf door Madern International te Vlaardingen, fabrikant van machines die wereldwijd worden ingezet bij de fabricage van kartonnen verpakkingen. Eerder al werden een draadvonkmachine en een bewerkingscentrum aangeschaft; ook is geïnvesteerd in o.a. de werkplaats zelf, Zoller voorinstelapparatuur en een clean room. De uitbreidingen en vernieuwingen stellen AJB in staat zich nog meer op de toelevering van complete subassemblies te richten.

Terug naar overzicht