Duidelijk betere kwaliteit met Mapal trillingdempende houders

26-07-2019


Duidelijk betere kwaliteit met Mapal trillingdempende houders

Tijdens het verspanen treden vaak ongewenste trillingen op. Hierdoor ontstaat een instabiliteit van het systeem met onvoldoende oppervlakte nauwkeurigheid, een te hoog geluidsniveau, kortere stand tijden en gebroken gereedschap of snijplaten

 

 


Interactie machine en gereedschap.
Mapal heeft een innovatief trilling dempend systeem binnen in de gereedschap houder ontwikkeld. Hiermee kunnen bewerkingen als opboren en frezen met lange uitsteek lengtes worden uitgevoerd
Om deze trillingen te minimaliseren en deze gevolgen te elimineren heeft Mapal een innovatief voor trilling demping in de schacht van de gereedschap ontwikkeld.
Gereedschap voor het opboren en frezen met lange uitsteek lengtes hebben de neiging te gaan trillen door onvoldoende dynamische stijfheid van het hele systeem (Machine, gereedschap en werkstuk)
Bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem is gekeken naar de factoren die voortvloeien uit de interactie van bewerkingsmachine, gereedschap en opgespannen werkstuk.

Resultaat:
Een systeem dat trillingen minimaliseert en is afgestemd op de stijfheid van de meest voorkomende machines en geschikt voor het bewerken van veel materialen met verschillende gereedschappen.
Het gesloten systeem van hulpmassa en verschillende verenpakketten De op zichzelf staand systeem van massa en verschillende stalen veer pakketten geeft een contraeffect op de afbuiging van de gereedschap body en minimaliseert deze.
De vibraties kunnen hierdoor tot 1000 maal minder worden in vergelijking met een tool zonder demping.
Ondanks een lange uitsteek lengte ontstaat er een rustige en stabiele bewerking. Er kan hierdoor met een hogere snijsnelheid worden gewerkt en daarmee is er een hoger verspaningsvolume.
Daarbij verbetert de oppervakte nauwkeurigheid significant.

Voorbeeld:
Freesbewerking in staal (16MnCr5) met een ISO frees D=50 mm (met ISO snijplaten)
Freesdoorn met uitsteek lengte 250 mm.
Ae=18 mm en Ap= 3 mm.
Resultaat:

zonder demping Rz=7,8
met demping Rz=3,9 µm.

Freesopsteekdoorns met trilling demping zijn leverbaar met binnen koeling en opnamen van 16, 22 en 27 mm met een lengte van 200 en 300 mm voor opname SK40, SK50, HSK-A63 en HSK-A100.

 

Voor meer informatie:

Tel: 010-2922233

tools@laagland.nl

 

Terug naar overzicht