Mapal freesgereedschap als probleemoplosser

13-09-2022


Mapal freesgereedschap als probleemoplosser

Probleemoplosser zelfs voor lastige verspaningsopgaven

 

 

 

Tijdens een bezoek aan vormenbouwer HaGeForm Sachsen GmbH werd de Mapal adviseur geconfronteerd met een lastige verspaningsopgave. Bij toeval had deze adviseur de juiste gereedschappen bij zich en kreeg de gelegenheid deze in te zetten. Sinds dien werd Mapal herhaaldelijk ingeschakeld om bij deze klant problemen op te lossen.

HaGeForm houdt zich bezig met het vervaardigen van delen voor de gereedschap- en matrijzenbouw en delen voor de algemene machinebouw in de regio Sachsen. De diversiteit van onderdelen en veel soorten van materiaal zorg voor bijzondere uitdagingen op gebied van verspanen.
Vaak gaat het om enkelstuks productie, prototypes en kleine series. Van mallen voor tandenborstels tot onderdelen voor de Formule 1. De vereiste toleranties liggen meestal in het honderdste bereik, maar nauwkeurigheden van 5 µm komen ook voor.

In de productie maakt men gebruik van verschillende technologieën. Naast vier draadvonkmachines, twee zinkvonkmachines en een slijpmachine zijn er drie freescentra met drie, vier en vijf assen beschikbaar. Om de procestijden te verkorten is het streven om zoveel mogelijk te frezen, aangezien het zinkproces veel langer duurt en dus duurder is.

In de loop van de tijd zijn bij HeGeForm veel zinkvonkbewerkingen vervangen door frezen. Ook is men succesvoll aan de slag gegaan met het frezen van geharde materialen en hardmetaal. In het blad Mapal Impulse 76 is een volledig artikel geplaatst.
Lees het artikel in het Duits of in het Engels.

Terug naar overzicht