Mapal gereedschappen voor Titaniumbewerkingen

16-03-2022


Mapal gereedschappen voor Titaniumbewerkingen

Er wordt steeds meer Titanium bewerkt
Binnen het portfolio van Mapal is er een aanzienlijke uitbreiding van boren en frezen van volhardmetaal en frezen met wisselplaten voor het bewerken van Titanium. De nieuw ontwikkelde gereedschappen kenmerken zich door hoge waarden van de snijsnelheid en doordachte warmteafvoer.


In het ontwerp zijn ook de eisen van verschillende producenten meegenomen. In testen met de Mapal gereedschappen tegenover andere fabrikanten werd een standtijd verbetering van 25% tot 35% gerealiseerd. MAPAL maakt het boren en frezen van dit plastisch vervormbare, zeer sterke materiaal productiever en verlaagt zo de kosten.

Toepassingsgebieden:
Medische industrie:
Gebruikt voor implantaten vanwege de sterkte en compatibiliteit met menselijk weefsel.
Automobielindustrie:
Onder andere om high-performance sportwagens te maken.
Gasturbines:
Bewerken van bladen van grote gasturbines van titanium.
Luchtvaart:
Steeds meer titanium componenten die zwaar worden belast.

Lees hier het Duitse Mapal artikel over Titanium bewerken met 6 snijkanten

Hoge snijsnelheid, langere stand tijd

De nieuw ontwikkelde gereedschappen kenmerken zich door hoge waarden van de snijsnelheid en doordachte warmteafvoer. In het ontwerp zijn ook de eisen van verschillende producenten meegenomen. In testen met de Mapal gereedschappen tegenover andere fabrikanten kwam een stand tijd van 25% tot 35% tot stand. Bij het ontwerpen van de gereedschappen volgde MAPAL de eisen van de doelmarkten voor het bewerken van titanium. Het bereik van beschikbare diameters is navenant breed, beginnend met kleine maten vanaf 3 mm, zoals vaak vereist in de medische technologie, via middelgrote maten voor sportwagencomponenten tot grote gereedschappen voor vliegtuigbouw en energietechnologie. MAPAL heeft in tests vastgesteld dat zijn gereedschappen een levensduur hebben die 25 tot 35 procent langer is dan die van de concurrentie.

Boor MEGA-Speed-Drill-Titan: lagere kosten, hogere productie

Bij de ontwikkeling van de MEGA-Speed-Drill-Titan lag de focus op kostenefficiëntie met de hoogst mogelijke productiviteit. "Ons doel was om een volhardmetalen boor te ontwikkelen die een zeer hoge voedingssnelheid in titaniummaterialen kan aandrijven en daarom zeer lage cycluskosten heeft", legt Jens Ilg uit. In tegenstelling tot de assemblagegebieden in de vliegtuigbouw, waar geen koelsmeermiddel of slechts kleine hoeveelheden MQL (minimaalsmering) mogen worden gebruikt met het oog op de reeds voltooide assemblages, kan koelsmeermiddel worden gebruikt bij de productie van onderdelen op bewerkingscentra om titanium efficiënt te bewerken. MAPAL heeft de boren voorzien van vier geleide-fasen voor een optimale rondheid. Door convexe snijkanten en een hoogwaardige coating kan de levensduur tot 30 procent worden verlengd. De  koelmiddelstroom wordt optimaal naar de snijkanten gebracht.
De nieuw ontworpen snijkant zorgt voor kleine spanen, die zeer goed worden afgevoerd. Typische producten waar deze boor kan worden ingezet zijn structurele componenten in de lucht- en ruimtevaartindustrie, bijvoorbeeld steunen voor de wingbox of het landingsgestel met zijn vele gaten.

Frees OptiMill-Titan-HPC: Veelzijdig voor- en nabewerken

De OptiMill-Titan-HPC met vier snijkanten is een veelzijdig gereedschap. Het is ook interessant voor de kleinere gebruiker die niet voor elke bewerking een aperte frees willen gebruiken en op voorraad willen hebben. Één frees dus voor zowel voor- als nabewerken.
De speciale snijkantvoorbereiding zorgt voor schone oppervlakken en maakt afwerking tot een freesdiepte tot 2 x D.
In combinatie met de MAPAL Mill Chuck is een ideale koelmiddeltoevoer via de schacht mogelijk. De verdeling van de snijkanten en de spoed van de spiralen zijn ongelijk om een rustige  bewerking te realiseren. De coating met silicium op de gepolijste spaangroeven blijken zeer hittebestendig, gaan de neiging tot hechting tegen en zorgen zo voor een optimale spaanafvoer.
De OptiMill-Titan-HPC frezen zijn verkrijgbaar in het diameter bereik van 4 tot 25 mm. Speciale afmetingen zijn ook mogelijk.
De OptiMill-Titan-HPC frees wordt o.a. gebruikt bij het bewerken van titanium remschoenen voor sportwagens.
In pilotprojecten heeft  MAPAL deze frezen succesvol ingezet. Rotorkoppen, deurkozijnen, kleppen en structurele componenten verticale stabilisatoren in de luchtvaartindustrie zijn enkele voorbeelden.

Wisselplaat frees NeoMill-Titan: wisselplaatfrezen

NeoMill-Titan is de overkoepelende term voor een hele familie van gereedschappen met wisselplaten voor de bewerking van titanium: Walskopfrezen als opsteek- of schachtvariant evenals hoekfrezen maken deel uit van de standaard portfolio. MAPAL heeft het programma van de wisselplaten volledig her ontwikkeld om de spanen optimaal te vormen en te af te voeren. Een nieuw concept van het snijmateriaal minimaliseert slijtage en voorkomt dat het titanium blijft plakken aan het gereedschap.
De beschikbare hoekradii van 0,8 mm tot 4 mm zijn afgestemd op structurele componenten in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Om gewicht te besparen worden hier veel kamers gefreesd, waarvan de uiteindelijke contour zo goed mogelijk door het voorbewerken moet worden bereikt. Bij de vervaardiging van staartstructuren wordt ongeveer 90 procent van het materiaal verwijderd. De wisselplaten worden in twee verschillende materiaalsoorten aangeboden.
Eén kwaliteit is ontworpen voor algemene toepassingen en is bedoeld voor klanten die zich meer richten op de productprijs en minder op de kosten per onderdeel.
De tweede soort is meer temperatuurbestendig en maakt dus hogere snijsnelheden en de bewerking van hoger gehard titanium materiaal mogelijk.

Nieuwe freesbody's

Er zijn ook nieuwe freesbody’s ontwikkeld. Met vloeiend gevormde spaangroeven wordt de spaan nog beter afgevoerd.
De ongelijke afstand van de snijkanten zorgt voor extra stabiliteit en een rustige loop. Het koelmiddel wordt axiaal direct via de freesdoorn toegevoerd. De hele frees is in feite een hol lichaam met een grote kamer in het midden van waaruit het koelmiddel naar elke snijkant wordt getransporteerd. De koelmiddeluitlaten zijn variabel ontworpen, door het verwisselen van een draadpen kan de operator stroomsnelheid van het koelmiddel voor elke afzonderlijke snijkant regelen.
MAPAL levert hoekfrezen voor titanium uit voorraad in diameters van 40 mm tot 125 mm. De walskopfrezen zijn uit voorraad leverbaar met een diameter van 32 mm t/m 80 mm. Op aanvraag zijn ook speciale afmetingen mogelijk.

Meer informatie: tools@laagland.nl

Tel. 010-2922233

Terug naar overzicht