Mapal NeoMill wisselplaatfrezen

16-11-2021


Mapal NeoMill wisselplaatfrezen

Productiviteit en kosteneffectiviteit met Mapal NeoMill wisselplaatfrezen

Het standaard freesprogramma van Mapal staat voor maximale productiviteit en kosteneffectiviteit, vooral in serieproductie.

 

Ontwikkeling standaard programma.

Bij het ontwikkelen van deze gereedschappen konden de specialisten van Mapal putten uit jarenlange ervaringen met speciaal gereedschap, waarmee Mapal groot is geworden.
De wisselplaat frezen worden inmiddels vol ingezet in de verspanende industrie met een constante kwaliteit.

Door de leveringen van speciale gereedschappen heeft Mapal een breed scala van freesprocessen onder de loep kunnen nemen. Deze ervaring heeft geholpen om een standaard freesprogramma te kunnen ontwikkelen. Inmiddels is er een breed portfolio waarbij de NeoMill freesserie centraal staat. Met innovatieve CVD- en PVD-coatings van de snijplaten kan optimaal worden ingespeeld op elke situatie bij de klant.

"Speciale tools zijn standaardtools geworden die maximale productiviteit en kosteneffectiviteit bieden", zegt Heiko Rup, productmanager bij Mapal van gereedschappen met verwisselbare snijplaten, die de procedure beschrijft.
In de praktijk zien we dat de kosten per component in gietijzer, staal, roestvrij staal en hittebestendig staal met 20 tot 50 procent kunnen worden verlaagd in vergelijking met standaardgereedschappen van andere fabrikanten.

Uitgebreid pakket van wisselplaten.

Voor de frezen biedt MAPAL wisselplaten in een positieve en een negatieve versie. Daarnaast zijn er de wisselplaten met Wiper Geometrie, waardoor er een betere oppervlaktekwaliteit ontstaat met hogere voedingen, vooral bij semi-finish bewerkingen.

De negatieve platen hebben geen vrijloop hoek en kunnen daarom ook worden voorzien van snijkanten aan het oplegvlak. Met dezelfde basisvorm hebben negatieve platen dus twee keer zoveel snijkanten in vergelijking met hun positieve tegenhangers. In combinatie met de lange levensduur geeft dit een aanzienlijke kostenbesparing.
De negatieve wisselplaten hebben een extreem positieve snede dankzij de nieuwste perstechnologie. Ze snijden licht bij geringe snedediepte en de effectieve spaanhoeken zijn vergelijkbaar met positieve wisselplaten.

Kosten verlagen.

In een specifieke toepassing kon MAPAL de kosten per onderdeel bij een klant met 64 procent verlagen in de serieproductie van een pomphuis met de NeoMill hoekfrees met 8 wisselplaten, mede door een lage slijtage van de plaat. Ook een andere gebruiker, die ook pomphuizen bewerkt, heeft hiervan geprofiteerd. Met de nieuwe vlakfrees bereikte hij een 112 procent hogere levensduur, wat resulteerde in 60 procent lagere kosten.

Voor trillingsgevoelige componenten of hoog gelegeerd staal worden de wisselplaten met positieve snijkant aanbevolen: "Voor bijzonder moeilijke toepassingen en tegelijkertijd hoge eisen aan procesbetrouwbaarheid en cyclustijd worden de positieve platen aanbevolen, omdat ze lagere snijkrachten genereren", legt Heiko Rup van Mapal uit.

Optie: Trillingsdempingssysteem vermindert trillingen en verhoogt de procesbetrouwbaarheid.

Freesbewerkingen zijn over het algemeen gevoelig voor trillingen, wat enerzijds resulteert in overmatig gebruik van het gereedschap en de machine en anderzijds in meer lawaai. Als gevolg worden vaak de snijparameters omlaag gebracht en worden langere verspaningstijden geaccepteerd.
In deze gevallen kunnen de trillingsdempers van MAPAL echt het verschil maken. Verkrijgbaar in standaard lengtes of klantspecifieke uitvoeringen, zorgen ze voor een stille en stabiele bewerking dankzij trillingskwalen. Een verhoging van het tijd-spaan volume van 50 procent en een oppervlakteverbetering tot 60 procent zijn meetbare voordelen. Bovendien wordt de procesbetrouwbaarheid over het algemeen verhoogd doordat snijkant breuk wordt voorkomen.
*Klik voor een vergroting op de afbeelding.

Vooruitblik: NeoMill-productlijn wordt uitgebreid.

De bestsellers van dit assortiment zijn de vlakfrezen met 16 wisselplaten en de hoekfrezen met 4- of 8 wisselplaten. Deze uitvoeringen zijn bij andere fabricaten niet altijd leverbaar.
MAPAL zal het wisselplaat assortiment van de NeoMill nog verder uit breiden met extra geleide fasen meer radius uitvoeringen en wisselplaten voor roestvrij staal en hitte bestendige gegoten staalsoorten.

Meer informatie: tools@laagland.nl

Terug naar overzicht