NIEUW! HILMA Process Control, met spansensoren in de klem

13-08-2020


NIEUW! HILMA Process Control, met spansensoren in de klem

NIEUW! ‘HILMA Process Control’: Controle van de spankracht buiten de machine met slimme app. 
Om werkstukken veilig en zeker te klemmen en dit tijdens het productieproces ook te bewaken in real time heeft de ROEMHELD Groep een machineklem HPC met intelligente sensoren ontwikkeld.

 

Draadloze controle 

Nadat Roemheld in 2017 de Hydraulische zwenkspanner met sensor introduceerde, is de HPC-machineklem het tweede ROEMHELD-klemelement met geïntegreerde sensoren. De Roemheld groep streeft naar het ontwikkelen van opspanelementen die geschikt zijn voor Industry 4.0, die de productiekwaliteit verhogen bij zowel het opspannen van gereedschap als het opspannen van werkstukken. De innovatie breidt de functies van de beproefde machineklem HILMA NC 125 uit. De elektronica registreert de klemkrachten in realtime. De klemcondities worden vergeleken met de ingestelde grenswaarden. De gegevens worden draadloos verzonden naar stationaire of mobiele ontvangers waarop de bijbehorende "HILMA Process Control" -app is geïnstalleerd. Als de klemkrachtwaarden een van de grenswaarden naderen, wordt een waarschuwing gegeven. Bovendien kunnen de gegevens worden gecommuniceerd naar het machinebesturingssysteem om automatisch in te grijpen in het productieproces. Naast de draadloze overdracht naar de app wordt ook een OPC UA-interface gebruikt om de gegevens te verzenden. Dit komt overeen met de Industrie 4.0-standaard en maakt directe datacommunicatie met een geschikte machine mogelijk.

Eenvoudige visualisatie

Het systeem meet binnen een halve seconde en herkent veranderingen in de klemkracht vanaf slechts 50 N. De actuele waarden worden draadloos naar de app gestuurd, waar ze kunnen worden uitgelezen en geregistreerd. Ze kunnen ook worden bediend in de app met behulp van een optisch waarschuwing.
Groen staat voor optimale productie. Zodra een klemkrachtwaarde wordt gemeten aan de rand van een bepaald minimum of maximum bereik, kleurt het geel en kan de operator ingrijpen. Als een grenswaarde wordt overschreden, kleurt het rood. In dit geval kan de machine automatisch worden uitgeschakeld.

Weergave van maximaal vier HPC-machineklemmen

U kunt in de app vastleggen bij welke spankracht een waarschuwingssignaal moet komen.
In de huidige versie kunnen er maximaal vier machineklemmen tegelijk aangestuurd worden. Voor elke klem kan een eigen ID of naam worden aangemaakt.
In een duidelijk scherm kunnen de minimum en een maximum waarde worden ingegeven. Het specificeert ook de kaders van deze twee waarden van waaruit een waarschuwingsbericht moet worden afgegeven. Bovendien kan de machineklem eenvoudig met de app worden gekalibreerd. Om het element tegen vroegtijdige slijtage te beschermen, worden overbelastingen met betrekking tot de nominale klemkracht aan de operator gemeld. De klant kan onderhoudsintervallen controleren met behulp van een laadcyclusteller.

Diverse toepassingsmogelijkheden - ook volledig geautomatiseerd

Het HPC-bewakingssysteem bestaat in wezen uit een printplaat op het spanelement en een batterij, die door een behuizing beschermd zijn tegen spaanders en koelsmeermiddelen en voldoen aan de eisen van beschermingsklasse IP67. Het systeem kan werken met een batterij, of met direct aangesloten stroomvoorziening. Het HPC zal als optie worden aangeboden bij de HILMA NC 125 mechanisch/hydraulisch en bij de volledig hydraulische uitvoering. Bij de laatstgenoemde is een volautomatisch proces mogelijk.

Meer informatie: tools@laagland.nl

Tel: 010 2922233

Terug naar overzicht