Nieuwe vlakfrezen voor aluminium van Mapal

23-11-2022


Nieuwe vlakfrezen voor aluminium van Mapal

Mapal heeft het assortiment uitgebreid met twee nieuwe frezen voor aluminium bewerking.
De PKD frees FaceMill-Diamond-ES en de indexeerbare wisselplaatfrees NeoMill-T-Finish verhogen de economische efficiëntie in aluminium toepassingen


 

 

FaceMill-Diamond-ES – de Allrounder onder de PKD-Vlakfrezen is ideaal voor kleinere series.

Met de instapvariant is deze frees goed inzetbaar bij kleinere series, is  voordelig in aanschaf is en voldoet aan de hoge eisen aan de oppervlaktekwaliteit.
De frezen hebben minder snijkanten dan de bekende FaceMill-Diamond-gereedschappen en zijn daarom goedkoper - een "economische oplossing". Zo heeft de FaceMill-Diamond-ES met een diameter van 50 mm vijf snijkanten, terwijl de klassieke FaceMill-Diamond er twaalf heeft. Een ander verschil is het toepassingsgebied: naast vlakfrezen is de FaceMill-Diamond-ES ook geschikt voor hoekfrezen, trimmen en het bewerken van dunwandige producten. De nieuwe frees is verkrijgbaar in het diameterbereik van 32 tot 80 mm.  Alle frezen van de FaceMill-Diamond-ES-serie kunnen worden nageslepen of opnieuw worden voorzien van nieuwe snijkanten.

NeoMill-T-Finish – Aluminium met wisselplaten nabewerken

Met de NeoMill-T-Finish presenteert MAPAL voor het eerst een frees met wisselplaten voor het vlakfrezen van aluminium in grote volumes. De nabewerkingsfrees met verwisselbare snijplaten werkt volgens het plug & play-principe: klanten wisselen de snijkanten ter plekke zonder dat ze deze achteraf hoeven af te stellen. Er zijn hierdoor minder reserve body’s nodig. Met het nieuwe systeem kunnen klanten naast PKD-ingezette snijkanten ook andere snijmaterialen gebruiken, afhankelijk van de toepassing en het materiaal, zoals ongecoat hardmetaal of hardmetaal met een CVD-diamant- of PVD-coating.

Op deze manier kan het optimale snijmateriaal worden gebruikt voor aluminiummaterialen met verschillende siliciumgehalten en gietprocessen (zandgieten, drukgieten en zwaartekrachtgieten). De wisselplaten hebben elk maximaal vier bruikbare snijkanten. Voor de gebruiker zijn er verschillende varianten die passend zijn voor de betreffende toepassing.
Wat de nieuwe frees uniek maakt, is een de gepatenteerd volgorde van de plaatzittingen. De hoofdsnijplaten zijn bevestigd aan de omtrek, die een voormaat van maximaal 2,5 mm wegfrezen. Een axiaal geplaatste brede nabewerkingssnijkant zorgt voor een uitstekende oppervlakteruwheid van Rz = 1,5 µm. Het innovatieve systeem maakt een gelijkmatig slijtagepatroon van de snijkanten mogelijk: door de speciale plaatsing van de hoofdsnijplaten en brede nabewerkingsplaten hebben alle snijplaten dezelfde voeding per tand, lopen ze soepel voor een hoge oppervlaktekwaliteit en is er geen braamvorming. De resulterende langere levensduur komt tot uiting in lagere kosten per onderdeel met een hoge procesbetrouwbaarheid.

Elk gereedschap wordt speciaal aangepast aan de eisen van de klant. Het hoogste niveau van efficiëntie in termen van winstgevendheid en productiviteit heeft de hoogste prioriteit. De body van het gereedschap is standaard meestal gemaakt van staal. Als er gewichtsbeperkingen nodig zijn, kan MAPAL de body ook in aluminium maken of voorzien van boringen voor gewichtsvermindering. De NeoMill-T-Finish kan worden geleverd in het diameterbereik van 50 tot 315 mm en kan zowel monolithisch als adaptief worden besteld voor freeshouders met opsteekdoorn. Snijsnelheden zijn mogelijk tot 6.000 m/min en een voeding van 2,5 mm per omwenteling.

Meer informatie: tools@laagland.nl

Terug naar overzicht