Super resultaten met MAPAL frezen met PKD coating in composiet

11-03-2020


Super resultaten met MAPAL frezen met PKD coating in composiet

Composiet is het materiaal van de toekomst.

Mapal heeft jarenlange ervaring als leverancier van (speciaal-)gereedschappen voor de vliegtuig- en automobielindustrie. In deze hightechindustrie wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van zogenaamde composietmaterialen, kunststoffen en/of koolstoffen versterkt met glasvezel. Het bewerken van sandwichpanelen, laminaten - buitenlaag van aluminium of titaan, met daar tussen koolstof versterkt kunststof - neemt aanzienlijk toe.

 

Composieten zijn moeilijk te verspanen

Het is niet eenvoudig om deze materialen te verspanen. Deze samengestelde materialen hebben elk hun specifieke eigenschappen wat betreft onder andere bewerkingsmethodiek, gereedschapsgeometrie, koeling en thermische uitzettingscoëfficiënt.

Uitgebreid assortiment

Specifiek voor deze groep aan materialen CFK, GFK, aramide, titanium, aluminium en koolstof versterkte kunststoffen, heeft Mapal een uitgebreid standaard pakket gereedschappen ontwikkeld voor hoogwaardige boor-, ruim- en freesbewerkingen.

De volhardmetaal gereedschappen kunnen in tal van uitvoeringen worden geleverd. Ongecoat, diamant gecoat, ingelegd met PKD of specieke geometrieën voor juiste spaanafvoer en een goede centrering. Belangrijk om te benoemen is dat er met deze bewerkingen geen delaminatie optreedt en het bewerkingsproces betrouwbaar wordt.

Met deze gereedschappen zijn zeer goede resultaten behaald met het boren en frezen in composietmaterialen. De gebruikers - niet de minste! - noemen dit 'wonderfrezen'.

 

Eigenschappen op een rijtje:

- Betere geometrieën mogelijk ten opzichte van gesoldeerd PKD
- PKD coatings kunnen tot op een dikte van 10 tot 12 mu worden aangebracht
- Stand tijden tot 5 x langer ten opzichte van gesoldeerd PKD
- Geen uitbrokkelen van de snijkanten
- Betere oppervlakte kwaliteit
- Geen delaminatie   (loskomen van laminaat lagen)

 

Automatisering

Mapal freesgereedschappen zijn geschikt voor gerobotiseerde toepassingen.
Bij robots is de stabiliteit anders in vergelijking met bewerkingscentra. De Mapal frezen zij dusdanig ontworpen dat deze op toepassingen van composieten uitstekend functioneren, door de lage snijkrachten en weinig trilling is het verspaningsproces optimaal.

 

 

Voor meer informatie:

Tel 010-2922 233

Mail: tools@laagland.nl

 

 

Terug naar overzicht