Roemheld hydraulische boringspanners

25-02-2020


Roemheld hydraulische boringspanners

Roemheld GmbH vergelijkt spanconcepten tijdens VDMA-forum tijdens de Metav

Efficiënt produceren draait om een optimale interactie tussen machine en gereedschap. Maar ook de juiste spanmiddelen dragen daaraan bij, omdat ze omsteltijden beperken en machines beter benutten.
Spansystemen worden in de toekomst steeds vaker intelligent, bleek tijdens het VDMA-forum Spantechniek tijdens de Metav.

 

Roemheld ging in op twee concepten: Nulpunt spansystemen tegenover boorspanners.
Voor een optimaal spanconcept wil je vooral een optimale toegankelijkheid tot het werkstuk en een vermindering van het aantal werkstukopspanningen.

Bij boringspanners worden de boringen in het werkstuk gebruikt om het product te spannen. Dat betekent dat er verder geen andere klemelementen nodig zijn welke belemmeringen zouden kunnen vormen voor het bewerkingsgereedschap.
Ook zijn in het werkstuk diepliggende boringen bereikbaar. Nadelen van boringspanners zijn onder meer dat ze niet geschikt zijn voor grote werkstukken terwijl positionering met een hoge spankracht niet mogelijk is.

Met ene nulpunt spansysteem zijn wel hoge span-houdkrachten te bereiken, terwijl dit systeem ook geschikt is voor grote werkstukken en bij meerdere processtappen. (bijvoorbeeld montage, wassen of meten).

Beide systemen zijn afhankelijk van de toepassing en kunnen naast elkaar worden gebruikt. Zo gebruikt Brinks Metaalbewerking in Vriezenveen het Roemheld-Stark nulpunt spansysteem om snel en nauwkeurig mallen in de machine te kunnen wisselen, maar onlangs is ook een project gestart met boringsspanners van Roemheld.
Beide systemen worden volledig geïntegreerd in de automatiseringsystemen die Brinks Mataalbewerking in huis heeft.

De boringspanners van Roemheld zijn er in vele varianten.

   


Lees hier het hele artikel uit Metaal Magazine nr. 02 2018.

Terug naar overzicht